Színháztörténeti és Színészmúzeum

Rákóczi-ház

 

 

Vissza a Kezdőlaphoz!


Színháztörténeti és Színészmúzeum;
Miskolc, Déryné utca 3.

 
A jelmeztárban

Időszakos tárlatok 2007-ben

 

január 31-től április 7-ig

Szakács Györgyi jelmeztervező művész önálló kiállítása 

A magyar színházi jelmeztervezés egyik megújítójaként emlegetik Szakács Györgyit, de a Kossuth-díjas jelmeztervezőt a filmművészet is számon tartja – nevéhez fűződnek többek között a Napfény íze című film Oscar-díjra jelölt kosztümjei is. A művész a nyolcvanas években a miskolci színház tagjaként a legendás Csiszár-korszak egyik meghatározó személyisége volt, s azóta is több alkalommal visszatért vendégművészként Miskolcra. A színészmúzeumban látható kiállításán színházi és filmes terveiből válogat.    

 

április 12-től június 23-ig

Dedikált fotók Gobbi Hilda hagyatékából 

A dedikált színészképek gyűjtése nemcsak a nézők hobbija lehet: a Nemzeti Színház legendás művésznője, a rádió Szabó nénije, Gobbi Hilda is lelkesen gyűjtötte pályatársai dedikált fényképeit, amelyek ma a Nemzeti Színház archívumát gazdagítják. E felvételekből született tavaly kiállítás a Nemzeti Színház melletti Zikkuratban, melyet most a miskolci színházbarátok is megtekinthetnek.    
 

június 28-tól október 6-ig

A tizenöt éves Csodamalom Bábszínház jubileumi kiállítása 

A fennállásának tizenötödik évfordulóját ünneplő miskolci Csodamalom Bábszínház működését mutatja be a kiállítás. Bábok, látványtervek, plakátok, fotók segítségével idézik fel a legemlékezetesebb produkciókat, s a látogatók betekinthetnek a kulisszák mögötti világba is. 

 

október 11-től december 31-ig

Magyarországi viseletek

Ék Erzsébet jelmeztervező művész kiállítása

A honfoglalástól napjainkig mutatja be a magyar divat történetét  Ék Erzsébet jelmeztervező, aki a hetvenes évek végén a Miskolci Nemzeti Színház művészeként több emlékezetes produkció -  köztük a Leányvásár, Pygmalion, Az áldozat visszatér, A kutya testamentuma -  sikeréhez járult hozzá. A tervezőművész sokéves kutató-, gyűjtő- és tervezőmunkájának eredményeként született meg a gazdag, látványos rajzgyűjtemény, amely hiteles, korabeli dokumentumok alapján mutatja be a magyarországi öltözékeket.  


Miskolci Galéria - Színháztörténeti és Színészmúzeum
A Múzeum bejárati része

As a part of the reconstruction of the building of the theatre - by the initiation of Ferenc Gyarmathy and some enthusiastic theatre-lovers - the Actors' Museum was founded which shows the documents and relics of the history of the Miskolc stage. The idea followed the Budapest example, and attracts the audience not only by the permanent exhibition but by its temporary, thematic shows at the same time.

 

Az ország legnagyobb múltra visszatekintő teátruma a Miskolci Nemzeti Színház, amely az 1991 - 1996 között folyó színházrekonstrukció eredményként színházi negyeddé bővült. Az épületegyüttesben található a Színháztörténeti és Színészmúzeum: az elhunyt miskolci teátristák emlékhelye a Déryné utcában kapott helyet, ott ahol 1823-tól 1843-ig Magyarország  első magyar nyelvű kőszínháza állt.

 

A miskolci színészmúzeum gondolata Gyarmathy Ferenc színművészben fogalmazódott meg, aki az 1980-as évek közepétől gyűjtötte pályatársai relikviáit. A színművész és a köréje szerveződő Színész Emlékház Egyesület kezdeményezésére született meg a  Miskolci Galéria által működtetett intézmény, amely 1996. október 22-én nyitotta meg kapuit. A leégett első kőszínház helyén emelt klasszicista épület felújítására és a múzeum kialakítására az Európa Tanács támogatásával került sor. A terveket Bodonyi Csaba Ybl- és Széchenyi-díjas építész és az Interplan Kft. készítette, a kivitelezést Simon Gábor beruházási főmérnök irányította.

A múzeum a miskolci színház múltját, művészeinek életpályáját dokumentálja és mutatja be a közönségnek. A gyűjtemény törzsanyagát mintegy ötven színművész személyes hagyatéka, illetve a XX. század második felének dokumentációja adja.

A ,,Hódolván Tháliának” című újrarendezett állandó kiállítás a vándorszínészet korától napjainkig foglalja össze a miskolci színjátszás két évszázados történetét. A kiállítás a helyi kedvencek  – Máthé Éva, Fehér Tibor vagy Ábrahám István – mellett megidézi színjátszásunk legnagyobbjainak – köztük  Dajka Margit, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Latinovits Zoltán – miskolci pályakezdését is.  Az első traktus a miskolci színjátszás kezdeteit eleveníti fel: XIX. századi színjátszásunknak szinte mindegyik jelentős személyisége megfordult Miskolcon – rájuk emlékeztetnek többek között a klasszicista épület bolthajtásos kapubejáratának márványszobrai, a kézzel írt szerepek, jubileumi kelyhek. A második kőszínház 1857-es megnyitását a nyitó díszelőadás kulcsszereplőinek  –  Jókainé Laborfalvi Róza, Egressy Gábor, Telepy György, Latabár Endre– kiemelésével idézi meg  tárlat. A XX. század polgári színjátszásába a legjelentősebb direktorok  – Palágyi Lajos,  a Sebestyén-testvérek, Földessy  Géza – működésén keresztül pillanthatunk be. A kiállítás legnagyobb egysége az államosított színház fél évszázadát mutatja be a nagyteremben.  Az előadások születéséről, a színházi ,,üzem” működéséről árulkodnak a fotók, makettek, próbarendek  mellett a színházi szerkezetek. Az utolsó rész a színház legjelentősebb rekonstrukcióinak dokumentumaiból válogat, átfogó képet adva a mára színházi negyeddé bővült épület történetéről. A fiatalabb korosztályokra gondolva gyermeksarok is várja a legkisebbeket bábokkal, varázslatos jelmeztervekkel és jelmezekkel, kifestővel, képkirakóval.

 

A Színészmúzeum :  
hétfő kivételével 10-18-ig (június 1-augusztus 31-ig) szept. 1-től vasárnap és hétfő kivételével 9-17 óráig

 

3525 Miskolc Déryné u. 3.
Tel: 46/ 327-900

Drótposta: szineszmuzeum@freemail.hu

Miskolci Galéria - Színháztörténeti és Színészmúzeum
A színház fényorgonája volt
1959 és 1990 között
Miskolci Galéria - Színháztörténeti és Színészmúzeum
Márffy Vera primadonna ruhája
az 1930-as évekből

A lap tetejére!